En helt vanlig dag

inkomstförsäkring

Har du en inkomstförsäkring?

Har du någonsin tänkt på vad som händer om du förlorar jobbet?

Om du blir långtidssjukskriven? Om du tecknar en inkomstförsäkring så skyddar du din inkomst ifall du blir arbetslös. Om du förlorar ditt arbete kan du med hjälp av en inkomstförsäkring få ut en stor del av din lön i så kallas arbetslöshetsersättning. Med en inkomstförsäkring blir det därför avsevärt mycket enklare att klara sig ekonomiskt om man blir arbetslös. Det räcker gott och väl att oroa sig för hur man ska få ett nytt jobb, pengarna måste sköta sig på sidan.

Om du är medlem i ett fackförbund så kanske du redan har en inkomstförsäkring via dem, annars kan du i alla fall ha möjlighet att välja det som ett tillval. Du kan såklart också teckna en privat inkomstförsäkring, det är någonting som erbjuds vare sig du är medlem i ett fackförbund eller inte.

För att teckna en inkomstförsäkring behöver du uppfylla vissa krav. Olika bolag har olika krav. Vissa grundkrav finns dock som du nästan alltid behöver leva upp till.

Du behöver:

  • vara medlem i en a-kassa
  • ha en tillsvidareanställning
  • vara bosatt i Sverige

Du får heller inte teckna en inkomstförsäkring om det finns en risk att du ska bli uppsagd inom en snar framtid.

Egenföretagare och chefer har tyvärr inte alltid rätt att teckna en inkomstförsäkring. Det går såklart att hitta inkomstförsäkringar även för dessa grupper men det är inte lika många som erbjuder detta. Det är viktigt att du tar din tid och jämför olika inkomstförsäkringar innan du tecknar en så du inte råkar teckna fel. 

För att din inkomstförsäkring ska gälla måste du, oftast, ha tecknat den minst 12 månader innan du förlorat jobbet. Du behöver också ha arbetat under de senaste 12 månaderna, men inte alltid heltid.

Oftast gäller inte inkomstförsäkringen om du är orsaken till att anställningen upphört. Den gäller alltså inte om du säger upp dig från ditt arbete. Det kan såklart göras undantag om du säger upp dig pga saker som du inte rår för, exempelvis en tvist med din chef eller sexuella trakasserier, mobbning och dylikt. Du kan heller inte få ersättning från din inkomstförsäkring om du är sjukskriven, då är det andra regler som gäller.

 

 

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.