En helt vanlig dag

Finska julbordet mättande och gott

Vill ni smaka det finska julbordet. Har stått och gjort den klassiska kolrotslådan och potatislådan här nu på eftermiddagen och kvällskvisten.

Finska julbordet

Jag för min del föredrar kolrotslåda som ger en god smak med sirap och muskotnöt. Är ni lite nyfiken på dessa smaker så är det väldigt enkelt att tillaga.

Finska julbordet

Blev lite varmt när jag höll på i köket samtidigt som jag smuttade på lite varm julglögg som maken kom hem med tidigare i veckan. Och har man både spisen och ugnen på samtidigt så blir det varmt i mitt kök.

Finska julbordet

Finska lådor är en mättande och goda rätter som passar utmärkt till julbordet.

Finska julbordet

Finska julbordet

Kolrotslåda

  • 1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter)
  • 2 dl ströbröd
  • 4 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 1 1/2 tsk muskotnöt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 msk salt
  • 1 ägg

Ägg kan man utesluta om man har ägg allergi.

Sätt ugnen på 175°C.
Skala och skär kålrötter i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka.
Låt ströbröd svälla i grädde.
Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem.
Blanda ströbröd, mixad kålrot, sirap samt mald ingefära, vitpeppar och salt. Vispa upp ägg lätt och tillsätt det. Späd med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form.
Strö över ströbröd och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form. Lådan kan frysas.

Potatislåda

  • 1 kg potatis
  • 1 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap
Här kan du också utesluta ägget. Skala och koka potatisen, mosa och tillsätt vetemjölet. Låt stå över natten under ett lock i rumstemperatur, rör om några gånger. Tillsätt de övriga ingredienserna följande dag. Häll i en ugnsform och grädda i 150 grader i ca två timmar.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *