Blommigt och gott
Sista syrensaften gick åt för en stund sen. Här på gården försöker vi ta till vara allt som är ätbart på våran gård. Och när de första syreblommorna börja blomma så tog jag tillvara dom och gjorde syrensaft som är mycket godare än flädersaft. Det lätt att fixa saften tar bara en liten stund men den ska stå och dra i kylskåpet i en hel vecka innan man börjar sila… Så har ni aldrig druckit syrensaft tycker jag att ni ska prova nångång.
Recept: Syrensaft
3 liter
40–45 blomklasar
2 liter vatten
2 kg socker
2 citroner
1 lime
50 gr citronsyra
1. Lägg blomklasarna på ett tyg så kryper eventuella insekter ut ur dem. Skölj klasarna om du vill. Rensa sedan bort alla blad och stjälkar. De kan göra att saften blir besk. Lägg blommorna i en stor skål.
2. Tvätta citroner och lime. Riv skalen och blanda rivet med blommorna. Pressa saften ur frukterna och häll också ned den bland blommorna. Blanda i citronsyran.
3. Koka upp vatten och socker. Häll det heta vattnet över blomsterblandningen och rör om.
4. Låt detta stå och dra under lock i 3–4 dagar på en sval plats. Rör om då och då.
- 5. Sila sedan saften och häll upp den i rena flaskor. Förvara dem i kylskåp.
One Comment
Tina
Detta bör jag nog testa till nästa sommar, då jag har syréner men aldrig gjort saft på!
Tack för tipset Anita Birgitta!
Önskar dig en fortsatt fin dag 😀
Vänligen Tina