Uncategorized

Porträtt av en dam

Just nu är det ett väldigt bra pris på nedan porträtt. Du kan föreställa dig att kvinnan har glutenintolerans eller helt enkelt väljer att avstå från gluten.


Att äta glutenfritt innebär att undvika livsmedel som innehåller gluten. Gluten är en blandning av proteiner som finns naturligt i vete, korn, råg och ibland även i havre. För personer med celiaki eller glutenkänslighet kan konsumtion av gluten leda till olika hälsoproblem.

Här är några grundläggande riktlinjer för att äta glutenfritt:

  1. Undvik vete, korn, råg och ibland havre: Livsmedel som innehåller dessa spannmål och deras derivat bör undvikas. Det inkluderar vanliga produkter som bröd, pasta, kex, kakor och många spannmålsbaserade produkter.
  2. Välj glutenfria alternativ: Många livsmedel är tillgängliga i glutenfria varianter som glutenfritt mjöl, pasta, bröd och flingor. Det finns också glutenfria alternativ för många livsmedel såsom pizza och kakor.
  3. Läs noggrant ingredienslistor: Var noga med att läsa ingredienslistor på förpackningar för att identifiera eventuella gluteningredienser. Gluten kan vara dolt under olika benämningar såsom vete, korn, råg, malt eller modifierad stärkelse.
  4. Färskvaror och naturliga livsmedel: Många färskvaror och naturliga livsmedel är naturligt glutenfria. Frukt, grönsaker, kött, fisk, mejeriprodukter, ris och potatis är exempel på livsmedel som vanligtvis inte innehåller gluten.
  5. Var uppmärksam på kontaminering: För personer med celiaki är det viktigt att vara medveten om riskerna för kontaminering. Det kan uppstå när glutenfria livsmedel hanteras eller lagras nära produkter som innehåller gluten.

Om du har celiaki eller glutenintolerans är det bäst att rådgöra med en läkare eller dietist för personlig rådgivning och för att få en tydlig förståelse för vilka livsmedel du bör undvika och vilka alternativ som är säkra för dig att äta.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *