Bara gottigott,  En helt vanlig dag

Den sista middagen vi åt 2019

Den sista middagen vi åt 2019 la jag ner min själ för att tillaga och gjorde det med nöje. Maten blev väldigt omtyckt och uppskattad. Gjorde både förrätt och huvudrätt med kaffe och godbitar till efterrätt. Den här menyn passar inte bara till nyår utan även vid andra festligheter. Ni ska få receptet alldeles strax på grön sparris på en bädd av bacon toppad med räkor som förrätt och huvudrätt med oxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater serverad till ugnsbakad sötpotatis.

Den sista middagen

Våran nyårsmiddag och nyår blev väldigt lyckad så som man brukar fira con la familja Lindholm i lugn och stillhet och jag mycket nöjd.

Den sista middagen

2020 är här så även nytt årtionde

Jag det pirrar lite i mig på alla förväntningar jag har inför 2020. Kommer det bli likvärdigt som 2019 som var ett ganska lugnt år med några mindre dippar men mest glada sköna händelser och fina minnen att bevara eller kommer 2020 stjärnströssla vårt liv till en tillvaro där lycka är huvudingrediensen och överträffa 2019. Men jag går in i det nya året med stor förhoppning och önskar det bästa. Bara att vi kommit in i ett nytt årtionde tycker jag är helt och hållet magiskt. Jag går in med glädje och med tacksamhet i detta nya år och årtionde.

Hur har bloggåret varit

Det om nåt har jag med glädje blivit förvånad över att det blev ett så bra år. För detta år har varit ett underbart år att blogga med en summering av nästan en halv miljon besökare. Ett toppen år som inte hade varit om inte ni underbara läsare hade klickat in er hos mig och läst några rader och alla fina kommenterat ni skrivit. Stort tack till er alla LOVE YOU av hela mitt hjärta.

Den sista middagen 2019

Förrätt

1 kg räkor med skal
140 g strimlad bacon
1.5 msk flingsalt
5 finhackade schalottenlökar
2 msk smör
3 knippen grön sparris gärna de tjockare
olivolja
0.5 dl finhackad persilja

Gör så här

  1. Skala räkorna och förvara i kylskåp. Stek bacon tills det blir krispigt i en stekpanna. Lägg det sedan att torka på hushållspapper, och sila av stekfettet ner i en skål.
  2. Blanda 1 msk av stekfettet från baconet med 1,5 msk flingsalt till ett baconsalt.
  3. Stek löken i smör på låg värme tills den mjuknat utan att få färg. Ställ åt sidan.
  4. Stek sparris i en torr stekpanna tills de har fått fin färg runt om. Stek i omgångar och tillsätt några droppar olivolja och lite av baconsaltet när sparrisen nästan är mjuk. Stek lite till och ta upp sparrisen ur stekpannan och skär den i bitar.
  5. Fördela sparris, lök, bacon och räkor på ett serveringsfat och toppa med resten av baconsaltet och persilja.

Huvudrätt

8 skivor oxfile

4 msk smör

1 tsk salt

2 krm peppar

150g champinjoner

1 charlottenlök

1 tsk soja kinesisk

100 g färskost naturell

300 g körsbärstomater

1 msk rårörsocker

1,5 dl rött vin

2 msk kalvfond

1 tsk maizena

4 stora sötpotatis

Rödbetssallad efter behag

Potatis: Skölj och strimla potatisen lägg  på plåt. Tillsätt olivolja och krydda med salt och peppar. Ugnsbaka i 200 grader tills dom är mjuka.

Svampkräm: Ansa och hacka svampen. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smör tills all vätska kokat in. Tillsätt sojan och krydda med salt. Rör ner färskosten och låt svalna.

Tomater: Stek tomaterna i smör i en stekpanna tills de börjar spricka. Strö över sockret och rör tills det lösts upp. Häll över vin och fond. Låt puttra ca 3 min. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

Oxfile:Stek köttet i smör i en het stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar.

Fördela tomaterna på tallrikar. Lägg på köttet och toppa med svampkrämen. Garnera med rödbetssallad och servera med potatisen.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *