Bara gottigott

Visst är det gott med bär

Att skörda sina egna bär eller bären som våra svenska skogar ger…Det är inte bäää. Ikväll har jag gjort en blåbärspaj som alltid är omtyckt av våran familj. Än är inte blåbären mogna utan pajen gjordes på fjolårets skörd. Och det är så lätt att slå ihop en paj när man är sugen på nånting gott. I år lär vi få ganska mycket bär från vår trädgård så det kommer bli många pajer gjorda. Krusbär, vinbär och björnbär lär vi få gott om förutom våra fruktträd med körsbär, äpple och plommon.

När jag gör paj så har jag inget recept som jag följer utan ofta gör jag en snabb smulpaj på smör och mjöl och när knådat den till rätt konsistens är den färdig. Blåbären lägger jag i en form och strör över socker efter behag och sist strör jag över smuldegen och in i ugnen på 225 grader. Väldigt lätt att göra och avnjutes med vaniljsås. Har man inte vaniljsås går det bra med lite glass också.

Vi gör ganska mycket av det som vi skördar från gården till och med syrener tar vi hand om och gör läskande saft av. Men i år blev det inte så mycket med saften då vi hade förra sommaren vattenbolaget som var och grävde upp på våran tomt för det skulle grävas ner nya rör. Så då var dom tvungna att gräva upp våra höga syrener. Och dom planterades tillbaka i slutet på sommaren. Och dom har inte tagits sig riktigt. Vi får se till nästa sommar. Men en liten sats blev det.

Kantareller finns även i våra skogar

Kantareller blir ju också en höjdpunkt att leta efter dom i våra svenska skogar när det blir dags för det. Ibland är det svårt att hitta dom och Chelsea har ännu inte riktigt lärt sig att nosa upp dom. Ni som inte vet vem hon är så är hon våran hund. Men kanske hon en dag blir en bra kantarell sökare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.