Mitt skrivande

Manus

Håller på med redigering av ett kapitel som inte är riktigt färdigt ännu, men här är ett litet urdrag. Idag kände jag för att ta tag i det. Läser man min första bok så är det lättare att följa med i detta manus som förhoppningsvis ska bli fortsättningen. Ibland känner jag hopplöshet… Så många gånger jag går in stryker, tar bort och lägger till
__________________________________________
Hangö
Hangö Hangö i vårt hjärta! Snart är vi hos dig du kära. Vi kommer att sluka dig med hull hår, vi kommer gå på dina gator och stigar, vi kommer att vandra till din udde, vi kommer att känna din sand mellan tårna, känna havsbrisen, känna dina dofter, vi kommer att älska på dina släta varma klippor och om du stormar en dag vi kommer att krypa under täcket och gosa tills du åter igen skiner som aldrig förr och vi kommer få ett leende på läpparna precis som ett sött Hangö kex du älskade Hangö.
___________________________________________
Dagen kom då vi åker till Hangö och Niko tycker det ska bli jätteskoj. Jag hade inbokat möte på fredag med tidningen Västra Nyland. Vi lämnar Sverige tisdag morgon och kör upp på båten Viking Line. Vi hade hytt på båten så att vi kunde sova bort några timmar. Elina en vän och kund till mig sa till mig innan vi åkte “nu ska du visa framfötterna och var inte så lagom svensk” Elina är en finsk kvinna i samma ålder som min mor, hon har en härlig framåt personlighet så det är väldigt skoj att snarvla med henne. Hon har bott större delen av sitt liv i Sverige.
På något underligt vis när vi kör av båten i Åbo, så infinner sig i mig en behaglig känsla av inre lugn och vet att inom två timmar så är jag i min hemstad Hangö. En stad som har förändrats en del med ny bebyggelse sen sist jag var där. Ett stort spa har blivit till, det har byggts flera höghus och Hotell Regatta har delvis renoverats och en del rev man och byggde nytt och allt ligger centralt och med havsutsikt. Hangö stad satsar på turism och visst lever staden upp på sommaren då det finns många turister, turister som kommer landvägen och dem som kommer med sina fina båtar till gästhamnen. Hangö är Finlands Rivieran. Och jag har mina favorit platser där. Niko älskar Hangö och har gjort det sen första gången som vi åkte dit tillsammans för över 30 år sen. Jag själv har jag alltid drömt om att ha ett litet sommarhus, kunna tillbringa hela sommaren där, delta i dom olika sommar evenemangen som erbjuds under sommarperioden, ligga på stranden vid Fyra vindarnas hus, äta glass vid frihetsmonumentet…gud så härligt det skulle vara… Hörru du trollbord nu börjar tvivla på dig! Det sägs att Hangö ska upplevas på cykel om man kommer som turist, och visst kan nog det stämma då man kan ta sig till platser där det är enklast att ta sig fram på cykel.
Lägenheten som vi hyrde av ägarinnan Heidi var stor och fin och jag sov som en stock första natten. Tyckte det var så bra att vi kom i kontakt med henne genom  en vän som jag har på Facebook. Vi kommer att hyra hennes lägenhet flera gånger, vi var så nöjda.
Onsdag morgon springer Niko och jag ner till butiken som bara ligger ett stenkast från lägenheten för att handla frukost, skrattar fortfarande när jag tänker på expediten som fick sig ett gott skratt när jag frågade efter mjukost och hon inte förstod riktigt vad jag sökte, vet ju så väl  att det inte heter mjukost utan att man säger smältost. Med frukosten i kassen går vi tillbaks till lägenheten och gör iordning den. Och vi njuter av denna stund när vi intar våran frukost, då vi vet att vi kommer att vara några dagar här. Efter frukosten så blir det en biltur runt Hangö för sen skulle vi till min moster Krisse som inte visste vilken dag vi skulle komma. Vi åker runt hela Hangö och till sist åker vi till Kapellhamnen, där jag bodde som barn. Huset finns inte kvar som låg vid den stora äppelträdgården utan där har man styckat av marken för egnahemshus för många år tillbaka. Huset som vi bodde i hette Friska vindarnas hus, då det var dåligt isolerat och var kallt på vintern. Min bortgångna farmors hus finns kvar och är idag kulturmärkt. Ett av dom äldsta husen som finns kvar i Kapellhamnen och Hangö, en liten röd stuga med vita knutar. Där på backan har jag många glada minnen från min barndom och somrarna när vi besökte farmor. Tänk att man kan komma ihåg så små saker som att man rev upp farmors söta morötter från grönsakslandet som man knapra på jämt och ständigt eller när man yxa veden för då fick man Jaffa limsa (dricka) och det ville man ju ha. Eller när farmor alltid fråga ska du int kom tillbaka till Hangö? på hennes finlandsvenska med engelsk brytning
Nu får det bli en kaffepaus

2 Comments

 • Tina

  Åh så spännande och så bra du skriver Anita! Så otroligt duktig!
  Vackra fotografier och fina texter! Skönt med kaffepaus ibland, eller hur 😉

  Jag kommer nog att kika in här igen 😀

  Önskar dig en fin kväll och en trevlig helg!

  Vänligen Tina

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.