Betal inlägg

Sjöfästningen Sveaborg värt ett besök

Om ni inte visste om mig så är jag finlandssvenska som bloggar här. Och därför tänkte dela med mig av en plats i Finland som jag tycker är värt ett besök om man tänkt åka till Helsingfors i sommar.

Helsingfors är ju inte bara shopping och god mat, salutorget eller andra intressanta sevärdheter. Även fast man kan spendera många dagar för att titta på alla sevärdheter som finns där. Vill man kunna njuta en hel sommardag med en lite annorlunda sevärdhet då ska man absolut inte missa sjöfästningen Sveaborg. Sjöfästningen Sveaborg är en av de allra mest besökta sevärdheterna i Finland. Den ligger endast en kort färjetur från Helsingfors. Trots att Sveaborg är en turistattraktion, bor det över 800 permanenta invånare på ön. Sveaborg var ursprungligen bas för skärgårdsflottan. Den byggdes i mitten av 1700-talet när Finland tillhörde Svenska riket. År 1991 utnämndes sjöfästningen Sveaborg till ett världsarv av Unesco.Sjöfästningen Sveabord

Vad finns det att göra på Sveabord

Att ströva runt i den grönskande miljö med trädgårdar som Sveaborg bjuder på bara det är en upplevelse. Att titta på kungsporten och kanonerna, kyrkan som även fungerar som fyr för flyg och båttrafik. Tunnlarna som uppskattas av de yngsta, men ta med ficklampor då de inte är upplysta. Att ströva runt på ön behöver man en hel dag för att avnjuta. Ta med dig picknickkorgen för det finns många fina platser att avnjuta den. Har man inte en picknickkorg med sig finns det ett flertal caféer och restauranger man kan få sig en god fika eller matbit. Ta även med dig badkläder för säkert en varm sommardag vill du ta ett dopp vid stranden innan båtfärden tillbaka till Helsingfors när kvällstimmarna går mot sitt slut.

Detta utflyktsmål får man bara inte missa när man ändå är i Helsingfors. 

Båtarna trafikeras med täta mellanrum dagligen året runt från Salutorget och kostar ungefär 2 euro. 

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.